Ligestilling gennem lederskab: Uden lederskab er reel ligestilling utopi
- Susanne Siig Petersen
- 9. mar.
- 5 min læsning
Opdateret: 9. mar.

Kvindernes Kampdag er ikke blot en hyldest til fortidens pionerer – den er en vigtig påmindelse om, at ligestilling stadig ikke er en realitet, men noget, der kræver lederskab, offentlig samtale...og fortsat politisk handling.
Det er Kvindernes Internationale Kampdag 2025, og allerede her bliver man lidt træt. For hvorfor skal det overhovedet være en kamp? Vi kan nu i Danmark fejre 110 år med kvinders valgret.
...Men vi står også over for lidt af et paradoks: For vi er et af verdens mest progressive lande, men ifølge Danmarks Statistiks seneste rapport (januar 2025) er lønforskellen mellem kvinder og mænd stadig 10,2% i gennemsnit. Dvs. at der er brancher (f.eks i IT-branchen), hvor skævvridningen er langt større.
Skandinaviske fremskridt
Jeg vil så gerne være positiv, så lad os hæve os lidt op i helikopteren for at se, om udsigten er bedre oppefra og andre steder i Skandinavien, for der er faktisk sket en række fremskridt de seneste år:
I 2024 indførte Norge en 30% kvindekvote i alle C25-virksomheder, hvilket allerede har øget andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer til 34% i Norge.
Sverige har præsenteret "Løncheck 2.0" – et digitalt værktøj, som offentligt viser lønforskelle mellem kønnene i alle virksomheder med 10 eller flere ansatte.
Danmarks nye "Barselsrevolution" (2024) gav fædre 12 ugers obligatorisk og ubrydelig barsel – en reform, der ifølge LO har fordoblet mænds barselstid i 2025.
Endelig blev den danske Ligestillingslov en realitet d. 5. januar i år - og dette er et kæmpe fremskridt. Formålet med ligestillingsloven (lov om ligestilling af kvinder og mænd), jf. lovbekendtgørelse af 5. januar 2025, er
at fremme ligestilling mellem kvinder og mænd, herunder lige integration, lige indflydelse og lige muligheder i alle samfundets funktioner med udgangspunkt i kvinders og mænds lige værd, og
at modvirke direkte og indirekte forskelsbehandling på grund af køn, kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika og at modvirke chikane og sexchikane.
Især hæfter jeg mig ved reglerne om offentlige institutioner og virksomheders forpligtelse til at opstille måltal for andelen af det underrepræsenterede køn i bestyrelser og på øverste ledelsesniveauer samt til at udarbejde en politik for at øge antallet af det underrepræsenterede køn på de øverste ledelsesniveauer.
Beskæftigelse og ligeløn
Men der eksisterer stadig en lang række strukturelle barrierer:
Kun 18% af tech-startups i København ledes af kvinder (Tech Nordic 2025-analyse).
En ud af tre kvinder i Norden oplever stadig sexisme på arbejdspladsen (Nordisk Ministerråd, februar 2025).
I Grønland tjener mændene 30% mere end kvinderne.
Der er sket mange gode ting, og en af grundene til dette er, at tingene har været italesat. Den første og største måde at gøre noget ved problemerne på er altid at kommunikere.
Hvorfor er kommunikation nøglen til ligeløn?
Som kommunikationsrådgiver identificerer jeg tre kritiske fokuspunkter for ledere, der vil skabe reel ligestilling i 2025 og fremover:
1. Fortællinger skaber virkelighed
Mediernes dækning af den nye danske "Ligelønsambassadør" (en rolle oprettet i 2024) har øget bevidstheden om, at ligeløn ikke blot er et HR-spørgsmål – det er en kerneværdi. Virksomheder som Ørsted og LEGO anvender storytelling til at fremhæve kvindelige ledere, hvilket skaber kulturelt momentum.
2. Transparens som drivkraft
Ifølge en undersøgelse fra Copenhagen Business School (2025) har virksomheder med åbne lønmodeller 23% færre lønforskelle.. Alligevel deltager kun 40% af de danske mellemstore virksomheder i den statslige ligelønsdatabase.
3. Inkluderende lederskab
I min karriere som rådgiver og coach har jeg i årevis oplevet, at man på ledergangene officielt er for ligestilling, men så snart man nærmer sig kaffeautomaten og cykelnetværket er man knap så idealistisk og de åbenlyse bias opstår og afsløres typisk i løsslupne og uformelle sammenhænge ved frokostbordet eller i Slack-chats. At træne ledere i at skabe rum for alle stemmer er afgørende.
Fire konkrete skridt for ledere i 2025
1. Brug data – ikke antagelser
Danmarks nye "Ligestillingsindex" (lanceret af Erhvervsministeriet i 2024) giver virksomheder en gratis diagnose af deres kønsbalance. Start her – for tal skal omsættes til handling.
2. Omfavn fleksibilitet som strategi
Post-pandemic forskning viser, at hybridarbejde kan reducere kønsforskelle (McKinsey, 2025). Men det kræver klare rammer for at undgå, at kvinder "usynligt" arbejder mere hjemmefra.
3. Kvinder som forhandlere
Kun 29% af danske kvinder forhandler løn, mens 43% af mændene gør (DI 2025). Træn kvinder i kommunikations- og forhandlingsteknikker – og træn ledere i at lytte.
4. Mænd som allierede
Der findes masser af skønne mandlige forbilleder for hvem ligestilling er en selvfølge og som viser os, hvordan mænd kan bryde tabuer om både løn, barsel og karriereprioritering.
Kvindernes Kampdag bør være ledernes kampdag
Ligestilling er ikke kun et spørgsmål om retfærdighed – det er en forretningsfordel. Ifølge en ny analyse fra Boston Consulting Group (2025) har virksomheder med kønsbalancerede ledelsesteams ganske enkelt 34% højere profit.
Som leder, bestyrelsesformand eller virksomhedsejer har du muligheden for at gøre en reel forskel. Lad os bruge dagens anledning til at:
- Revurdere normer og lønpolitikker – ikke kun den 8. marts, men hver dag.
- Fejre rollemodeller – som den danske astronaut Anna Olsen, der i 2025 bliver den første nordiske kvinde på Månen.
- Tale åbent om modgang – ligestilling kræver også, at vi erkender fortidens fejl.
Ligestilling i forsvaret
Fremgang sker ikke af sig selv – den skabes af mennesker, der tør lede med mod og empati.
Lad os i 2025 sikre, at vi ikke kun taler om ligestilling, men også handler – som individer, ledere og som samfund - se bare på forsvaret, som har ændret politik omkring kvinder i forsvaret, så der nu er ligestilling i værnepligten. Det er et kæmpe politisk signal om, at kvinder nu også (officielt) kan og må deltage i kamp.
Et af mine aktuelle kvindelige forbilleder er i øvrigt generalmajor Jette Albinus, der er chef for det danskledede Nato-hovedkvarter Multinational Division North i Letland.

Kvinder der forandrer verden
Et andet og mere historisk kvindeligt forbillede er naturligvis Karen Blixen, der var lysår forud for sin samtid og som - om nogen - var en kvindelig pioner med et international udsyn.
Hende har jeg "fan-girlet" over hele mit liv, jeg har opbygget en stor Blixen-bogsamling og hendes ikoniske kontrafej hænger i min entre, så jeg hver dag minder mig selv om, hvad det som kvinde er muligt at opnå og skabe.
Hvem er dine kvindelige forbilleder?
Billedet er et genoptryk af kunstneren Agnete Brinchs flotte serie: "Kvinder der forandrer verden" med hendes moderne og smukke portrætter af 20 fremtrædende kvinder, der har været med til at forandre verden. Her i samarbejde med Karen Blixen Museet og Rungstedlund.
Glædelig Kvindernes Kampdag! ✊🏻🚺
Kilder:
- Danmarks Statistik: "Lønforskel 2025"
- Erhvervsministeriet: "Ligestillingsindex 2025"
- Tech Nordic: "Kvinder i tech-sektoren"
- Nordisk Ministerråd: "Arbejdspladskultur i Norden 2025"
-Miljø- og Ligestillingsministeriet
Comments